Velden - Velden(sets) wijzigen
Het wijzigen van de definitie van een veld of veldenset gaat als volgt:
Kies hiervoor het menu: Extra > Systeembeheer > Beheren velden.
De werkwijze komt overeen met het nieuw aanmaken van een veld of veldenset:
zie Velden en Veldensets definiëren
Als een veld wordt gewijzigd zijn er twee scenario's mogelijk:
· Het veld is nog niet in gebruik.
· Veld is al wel in gebruik.
Veld is nog niet in gebruik
Als het veld nog niet in gebruik is, is er geen probleem. De gewijzigde definitie wordt opgeslagen en u kunt verder met het ontwerpen van velden en veldensets.
Veld is al wel in gebruik
Als het veld al wel in gebruik is en u de definitie wijzigt, wordt dit zonder meer overgenomen in de database, en reeds ingevulde waarden worden vervolgens verwijderd.
Let op: Het is dus belangrijk eerst te inventariseren wat de gevolgen zullen zijn als u een wijziging in de definitie van velden(sets) wilt doorvoeren, omdat mogelijk ingevulde waarden uit de database verdwijnen.
Als u een wijziging doorvoert, waarbij u het risico loopt dat er gegevensverlies optreedt, dan wordt u hiervoor gewaarschuwd door middel van een melding in het scherm.
Let op: Het is mogelijk om een veld aan een andere veldenset te koppelen. Dit doet u door de velden bij de ene veldenset te verwijderen en vervolgens aan de andere veldenset toe te kennen. Dit heeft echter de volgende consequenties:
· Eventuele ingevulde waarden van de velden gaan verloren (overal waar deze velden bij onderwerpen in gebruik zijn).
· Als velden aan meerdere veldensets zijn gekoppeld en daardoor meer dan een keer bij een onderwerp voorkomen (omdat meerdere veldensets aan dit onderwerp zijn gekoppeld), dan worden deze velden bij ieder van deze veldensets getoond.